Hvad fortæller smerten i din krop ? 

Ugens første klient er en kvinde i starten af 40erne der kom med nakke og skulder smerte  

Min  klient er en dygtig pædagog og hun har virkelig et godt tav på børnene og hvad de har brug for, for at kunne for at kunne få en dejlig dag i børnehaven, med alt hvad det indebærer, ud over det er hun gift og mor til 2 mindre børn. 

Hun er altid et stort smil, og det viser sig faktisk at være årsagen til hendes kæbe og nakke smerter, altid at smile – i min verden blev det til at vise tænder, ja nærmest bide tænderne sammen, for at kunne holde ud. 

Den indre vrede, der bare ikke skal vises til nogen – det er jo flovt, man har jo ikke nogen grund til at være vred. 

Jo det har min klient, i hendes verden og det stammer fra dengang hun i en alder af 11 år fik en søster, den der lille l…. unge der fik alt, plads på mors skød, mormors opmærksomhed, alt det dejlige var væk fra den dag den lillesøster kom til verden  

Så alt det min klient ind til den dag havde fået blev væk med et trylleslag og forvandlet til, noget i retning af tjeneropgaver for mor der skulle have hjælp for du er jo så stor nu –  det var så uretfærdigt 

Og hvis min klient blev ked af det, spurgte mor hvad tuder du nu for, og min klient blev ikke trøstet , for lille søster skulle et eller andet. 

Sådan gik der mange dage, uger, måneder og år indtil puberteten, hvor vægten begyndte at stige og den opmærksomhed de andre piger  begyndte at få, ja den  udeblev hos min klient, selvom hun altid var den glade og gode veninde til både drenge og piger, blev der aldrig noget kæresteri – uretfærdigt og igen hun var  den store. 

Meget godt er sket siden da, men den der nakke spænding,  

Der er mange mennesker, der oplever nakkesmerter og er ikke  klar over, hvor almindeligt det er, at deres ubehag er et symptom på følelsesmæssig stress.  

Studier viser at  nakkerelaterede kroniske smerter – eller smerter, der varer mere end tre måneder – 

meget ofte forbundet med følelsesmæssig stress og i mange tilfælde kan denne smerte også sprede sig til skuldrene og hovedet og forårsage spændingshovedpine. 

Og når det sker så behøver man heller ikke lytte til de små fine beskeder som kroppen sender eks. I form af  smerten i kæben og i nakken. – der er jo piller der fjerner det nemt og en god nats søvn og pist er smerten væk.  – Men  ikke årsagen. 

Spændingen og smerten i nakken kommer når min klient bliver presset ud hvor hun er den – store, den med ansvar, den der skal hjælpe, den der skal løse alt for andre-  

Så kommer det smil der holder alle på afstand – bider næsten tænderne sammen og klarer naturligvis det der skal klares, uden at give udtryk for at presset er for stort til at kunne håndteres af hende. 

På den måde bliver min klient fri for at vise hvordan hun har det og det stramme/ smukke og søde smil hjælper med at holde på følelser, bland andet fra barndommen  og op igennem ungdomsårene som var  og er den tid, hvor vi udvikler vores forhold til verden med enten tillid eller frygt, og dermed også lærer hvordan man takler dem eller ikke takler dem.  

Når man på den måde har lært sig selv at bidetænderne sammen, bliver ved med at overse sig selv, og ubevidste også gemme sig væk for det med at vise følelser. 

 Min klient har ikke set med hendes øjne haft  særlig succes  tidligere i livet, med det at vise eller hvordan hun havde det – Store piger tuder ikke, det huskes skal jeg lige love for-  men på en måde er det jo næsten psykisk nedbrydende ikke at se sig selv – og det er ubevidst det man bidrager til hvis man ikke formår at ændre det gamle mønster. 

Det er så her at den kloge krop med sin helt unikke måde at få opmærksomhed på, begynder med sin indre sms `er, så det er bare om at lytte, ellers kan det blive til smerte som her i min klients tilfælde.  

Og nu det kan IKKE vente mere !  Nu er  der  noget  at forholde sig til og med smerte/ tale kan kroppen bringe opmærksomhed på at det er nu  fokus være på dig – med andre ord så tvinger smerten i kroppen til at sætte farten ned og kikke på egne behov, ikke bide tænderne sammen og overse sine behov. 

Så i min verden  er det naturligt at når man arbejder med kronisk spænding, at opleve følelsesmæssig frigørelse sammen med muskelafspænding.  

– og hvis man er bange for at der kommer noget frem man ikke vil se på ja så kommer der jo ikke noget frem og spændingen bliver ved at være der.  

Kæbe musklen som er den der i min klients tilfælde er tale om spændes ofte når man bliver uretfærdigt behandlet/ under mental eller følelsesmæssig stress ,så bider man tænderne sammen, og for min klient er det blevet til et skønt smil, der indikerer at du holder dig bare væk, jeg klarer det og så er der jo ikke nogen der stille spørgsmål ved det  

På den måde kan man risikerer at vedligeholde det gamle mønster, der hedder jeg er den store jeg klarer det – og selv det smukkeste smil bliver til smerte, for det at blive holdt på afstand som bare, gør at man måske slev skaber afstand som voksen, så bliver man ikke valgt fra til fordel for andre, man vælger andre fra for ikke at blive såret, men på en måde sårer man sig selv og andre –  

summa summarum er at hvis følelser ikke udtrykkes og derved frigives, holdes de som en ladning af energi i nervesystemet og dermed også i muskelvævet. 

Med andre ord har din psyke direkte indflydelse på dine muskler og I perioder med for meget pres i din hverdag er du måske konstant opspændt. 

Men den samme sammentrækning kan også opstå når du: 

Mærker Stress og angst, de t kan fører til, at kæberne bides sammen 

Kæbekramper  

Måden man spiser på kan være en belastning  

Forskudt kæbe 

Gigt 

Skade på tænder, måske nedslidning eller sygdom 

 Smerter kan muligvis mindskes hvis du: 

 Udfør stressaflastende øvelser eks. med massage bold og dyb vejrtrækning – der kan reducere spænding 

Spis flydende og blød mad 

Undgå at tygge tyggegummi 

Undgå at bide negle  

Undgå at bide i underlæben 

Begræns store kæbebevægelser som at synge 

Som du måske kan gætte er det ikke let at ændre et mønster natten over, det kræver mange pålidelige gentagelser og det var første gang min klient var hos mig, men er klar til at komme smerterne til livs sammen med mig. 

Vi talte lidt om at det heldigvis er oppe i tiden at give udtryk for sine behov og selv om det er s…. moderne lige nu, så er det pokkers svært og det tager tid 

Min klient vil prøve at gi den gas  –  altså det hun tør,  hun starter  i det små, så kommer det , stille og roligt af sig selv, og der er der mulighed for at øve igen og igen og igen. 

Min klient gik  ud i hverdagen med fornyet mod og styrke, klar til at øve sig i at sige hvad hun gerne vil og hvad hun gerne vil undgå. – ikke overse sig selv  

Med sig havde hun en lille massage bold til at masserer nakken, når spændingerne/ kroppen gør opmærksom på at det er NU der skal lyttes – en lille øvelse der kan laves op af en væg og afspænder det der er spændt op.  

Det er blot et lille udpluk fra en session hos mig og ugens første klient, og klientens første gang hos mig 

Min klient har booket  ny aftale om 14 dage. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *