Hvor gemmer du din smerte og stress i din krop ?

NAKKEN:

Dine nakkemuskler er vigtige – som enhver anden muskel i din krop – også for dit psykologiske velvære, da de blandt andet er involveret i den måde du orienterer dig i lokalet/ verden og på den måde også har indflydelse på hvordan du ser dig selv i forhold til andre

Er du bange for at miste kontrollen, måske er du lidt stivnakket i din måde at være på og står du lige så rank som en soldat der der har fået beskeden – SE LIGE UD – eller er du løssluppen, ivrig og fuldstændig lige glad hvordan du lige ser ud

  • Måske undrer du dig over at tænkning har noget med kroppen at gøre, men det er svært at se verden fra flere sider hvis nakken er stiv og ufleksibel – set med mine øjne  

Strukturelt set sidder dine nakke muskler på hver side af din midtlinje som en stærk søjle øverst i din ryg

Semispinalis-musklen findes liggende på hver side af rygsøjlen, der strækker sig fra den øverste knogle lige inden under din kranie kant, så langt som til den tiende thorax hvirvl. – lidt nede af ryggen, agtigt

Den muskler deltager i at løfte, dreje og bøje hovedet – kort fortalt

Nakke musklerne har mega betydning for din evne til at holde øje og hovedet højt, så du på den måde, kan nå at reagerer på frygt og spænding.

–  men på en og samme tid kan du også skabe lige præcis den spænding du har brug for hvis du mangler lidt spænding og uro for at fastholde dig selv i gamle mønstre, Ja ok Irene Pasby som om det er spændende at have smerte i nakke, eller for den sags skyld smerte i det hele taget, nogen steder i kroppen

Set med mine øjne : har smerte et formål og om det er  fordi, når du er forskrækket eller under pres eller selv skaber det for at slippe for at se på noget der ligger dybt men er klar til at blive kikket på – det ved kun du

Spændinger i nakke er almindelige, og det er normalt ikke kun forårsaget af alder og fysiske begivenheder, eks. Skade eller ulykke, men også psykisk stress/ pres og barndomstraumer kan have stor indflydelse på din nakke muskler og hoved- / ryg smerte.

Måske er der noget der engang var mega uretfærdigt eller du har været ude for noget hvor du ikke kunne vælge om du ville være med til det eller ej – tvunget til noget – det kan set med mine øjne, godt være hovedårsagen til din nakke problematik

Med andre ord har din psyke direkte indflydelse på din nakke muskler

I perioder med stress/ for meget at se til – perioder hvor du ikke kan vælge fra eller til og føler dig tvunget, i din verden –  gætter jeg på at din nakke konstant er opspændt, men den samme sammentrækning/ opspænding kan også opstå når du:

Har stillesiddende arbejde – eller din skærm ikke er indstillet optimalt til dig

Deltager i overdreven træning af bryst, mave og ryg, nakke

Sover i forkert madras eller hovedpude

Laver en masse sit-ups –  der kan trænes mave på 1000 andre måder

summa summarum er at disse aktiviteter spænder op i din nakke hvis du ikke er opmærksom, hvilket kan være svært nå man er optaget af noget – der lige der er vigtigt

Men det betyder ikke nødvendigvis, at du skal strække din nakke

hvis du har smerter nakken det kan faktisk gøre mere skade end gavn

Først og fremmest har du har brug for vished, er dine nakkemuskeler:

svage eller over anstrengt –  Så skal du styrke

kort og stram – så skal du strække

Det kan også være at du skal kikke andre steder eks. En kropsorienteret psykoterapeut hvor du får mulighed for at kikke på hvad der får din nakke til at reagerer som den gør, så du kan få sænket skulderne og mulighed for at se verden fra flere vinkler.

  • Der er også direkte forbindelse til dine skuldre, så du kan også have/ få smerte i skuldre og ryg selvom det er nakken der er i så stramt et selskab, med de omkringliggende muskler at du kun ser det der er lige for næsen af dig og du på den måde slipper for at se dig tilbage , fysisk som psykisk – men mere om det en anden gang –

Kik på stress niveau  

kik på brille / kontaktlinse valg

Kik på næringsstoffer – manglende næring giver kropslig stress og kan få kroppen til at spænde op

Kik på tidligere traumer

Kik på gamle mønstre

Giv udtryk for dine behov – det er s…. moderne lige nu så gi den gas  –  altså hvis du tør ellers start i det små, så kommer det  –  med lidt hjælp fra din dygtige terapeut  –   helt af sig selv.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *